Teriyakichilisavulohi

Tämä resepti on meidän perheen suosikki ja muotoutunut tässä vuosien saatossa sellaiseksi toisaalta helpoksi vierastarjottavaksi, kuin myös nopeaksi perheen kanssa nautittavaksi ruoaksi esimerkiksi salaatin ja munakokkelin kanssa.

Kesäisin raikasta ja kevyttä, mutta ah niin makoisaa syötävää. Tämä lohi maistuu myös kylmänä, jos sattuu niin hassusti käymään, että sitä jäisi jäljelle.

  • 1 kg:n lohifile
  • 3 rkl makeaa chilikastiketta
  • 3 rkl teriyakikastiketta
  • suolaa myllystä

Ota lohi huoneenlämpöön ja rouhi pintaan suola. Kaada fileen päälle teriyaki- ja chilikastike ja hiero ne lohen pintaan niin, että fileen pintaan tulee joka puolelle kastikkeita.

Sytytä grilli tai savustin. Itse tykkään käyttää omenapuun lastuja savustuksessa, mutta tähän sopii vallan mainiosti myös leppä. Aluksi otan grilliin enemmän lämpöä, että savustus lähtee hyvin käyntiin ja sitten tiputan lämmön pienemmälle. Savua saa tulla tasaisesti koko savustuksen/kypsennyksen ajan.

Kastikkeet hieman "suojaavat" kalaa, joten tässä reseptissä ei tule helposti liikaa savunmakua kalaan. Savusta fileen koosta ja paksuudesta riippuen 25-35 minuuttia. Kastikepinnan ansiosta kala säilyy hyvin mehevänä.

Tällä kertaa valmistin fileen Kamadogrillissä lankun päällä. Lankku oli pitkään vedessä ensin likoamassa, jotta se ei syttyisi grillissä palamaan. Öljysin sen puolen lankusta, minkä päälle fileen laitoin, jotta kala ei tarttuisi lankkuun kiinni.

Tämä lankku oli aivan superhyvä idea, koska lankun kanssa kala oli helppo nostaa suoraan pöytään ja se oli ihan törkeen hyvän näköinen.