Savustettu feta ja grillatut punajuuret

Grillaushan alkaa usein grillin sytytyksellä ja itseäni on ruvennut hirveästi houkuttamaan myös se aika, kun grilli lämpenee, että miten siitä saisi kaiken ilon irti.

Toinen mikä on kiehtonut viime aikoina on savustus. Ja näinhän siinä sitten kävi, että olen ruvennut savustamaan grillauksen aluksi niin kasviksia, kuin esimerkiksi juustojakin.

Tähän reseptiin pääsivätkin sitten makea punajuuri ja suolainen fetajuusto. Lopussa myös toinen vaihtoehto, jos fetajuusto ei ole sinun suosikkisi.

  • punajuuria
  • öljyä
  • suolaa
  • 200 g fetaa
  • taateliviikunaetikka/viikunaetikka tmv 

Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Tämän voit tehdä jo aiemmin, vaikka edellisenä päivänä. Laita grilli lämpenemään ja grilliin savustuspuruja. Murustele feta grillin kestävään vuokaan ja laita vuoka epäsuoralle lämmölle grilliin.

Tarkoitus on, että feta ottaa grillissä savun makua, kuitenkaan sulamatta. Feta saa savustua samalla, kun grilli lämpenee. Jos käytät kaasugrilliä, pidä yhdessä vastuksessa vain sen verran lämpöä, että saat savunmuodostumisen alkamaan.

Pidä lämpö matalana.

Samaan aikaan kun feta ottaa savunmakua grillissä, leikkaa punajuuret noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja rouhi pintaan suolaa. 15 minuutissa fetassa on jo mukavasti savun makua.

Sipaise punajuurien pintaan öljyä, ota feta grillistä ja nosta grilliin korkeampi lämpö, että pääset grillaamaan punajuuria.

Grillaa punajuuriin hyvä väri ja asettele lautaselle savustettujen fetamurujen kanssa. Pirskota päälle taateliviikunaetikkaa tai vastaavaa antamaan vastapainoa punajuuren makeudelle ja fetan suolaisuudelle.

Timjami sopii makupalettiin myös!

Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan. Käytä grillin mahdollisuudet heti jo sytytyksestä lähtien hyväksesi ja ota savustuksella grilliruokaan uutta makua.

Ja sitten se vinkki, jos et ole fetan ystävä. Voit samalla tavalla savustaa muitakin pehmeitä juustoja. Tässä on punajuuren kanssa tarjolla savustettua tuorejuustoa ja hunajaa.

Aika maukas alkupala vaikka juhannuspöytään!