Savukalaa torm combi savustimella

Jos savustat samalla laitteella lihaa ja kalaa on vaarana, että kalasta tarttuu maku ja haju haittoja lihaan.

Tämän ongelman olen saanut minimoitua siten, että kalan savustuksen päätyttyä olen lisännyt savustimeen lisää hiiliä/puita, sekä laittamalla savustimeen voimakkaasti tuoksuvia savustus lastuja/paloja (esim. hikkori).

Anna savustimen lämpötilan nousta todella korkealle ja lisäile savustus paloja tarvittaessa lisää. Yleensä noin 45min savustimen "tyhjänä poltto" on saanut kalan tuoksut ja karstat haihtumaan ja voit aloittaa lihan savustamisen vaikka heti toimenpiteen jälkeen.


Suolaus

  • 2 kpl noin 1kg lohifilettä
  • n. 1 dl Merisuolaa
  • 2 rkl sokeria

Kalan suolauksessa suolan määrää on vaikea arvioida, koska suolan määrää on mietittävä suolaus-ajan, kalan paksuuden, sekä omien mieltymyksien mukaan. Tuossa kuintenkin suuntaa antavat määrät suolaukseen. Sokerin käyttö on myös "vapaaehtoista" .

Itse pidän sokerista tulevasta makeahkosta vivahteesta kalassa. Valkoisen sokerin tilalta käytän myös usein fariinisokeria tai ruokosokeria. Paksuille kalafileille tai kokonaisille kaloille sopiva suolausaika on 2-3 tuntia, jonka jälkeen kaloista voi talouspaperilla pyyhkimällä poistaa enimmät suolat ennen savustusta.

Ohuemmat kalapalat/fileet ehtivät suolautua savustuksen aikana, joten erillistä suolausaikaa niille ei välttämättä tarvitse.
 


Savustus

Asenna savustimen piipun päällä oleva savunsäädin ylhäältä auki ja nosta piipun varressa oleva vipu yläasentoon (tällöin savu pääsee vapaasti kulkemaan palotilasta pois). Ovessa olevaa säädintä voi hitusen raottaa ja savustin tilan katossa oleva räppänä on suljettava, jottei palotilassa ja savustustilassa oleva savu sekoitu.
 

Torm COMBI savustin-grilli

Savustin neljällä eri tasolla, ripustuskoukuilla ja pöytätasoilla.
699,00 €
Osta


Lisää savustus purut/lastut (suosittelen leppä, pekaani tai omenapuun lastuja) savustustilan alaosassa olevaan puruastiaan ja lisää tippa-astiaan kuivaa hiekkaa. Laita fileet ritilälle ja asenna toiseen fileeseen paistomittari.
 


Sytytä tulipesä ja anna lämmön nousta 60-100c asteeseen. Pidä lämpö tasaisena ja lisäile savustuslastuja tarvittaessa lisää. Tarkkaile lämpötiloja ja savun kehitystä savustuksen aikana. Jos lämpötilat karkaavat liian korkealle niin voit raottaa savustustilan ovea lämpöjen tasaamiseksi.

Jos syöt kalan heti lämpimänä voit savustaa kaloja kunnes paistomittari näyttää 56-62 astetta. Kala on tällöin kokonaan kypsää, mutta mehukasta. Jos tarkoitus on kuitenkin syödä kalaa myöhemmin esim leivänpäällä kylmänä, on viisainta kuumentaa kala 70 asteeseen, jolloin kalan säilyvyys paranee.

Savustus aika näillä lämmöillä on kalan koosta riippuen 2-4 tuntia.