Kylmäsavustusta

Kokeilin viikonlopun aikana kylmäsavustusta seuraavasti:

Lohifilee

Käytössä oli norjalaista lohesta tehtyä lohifilettä. Edellisenä iltana lohi graavattiin sokerilla, suolalla ja tillillä. Seuraavana aamuna alla olevan kuvan mukaisesti kylmäsavustus käynnistyi kamado-grillissä 40 asteessa. Kylmäsavustus kesti 3 tuntia. 

Savustinputki oli täynnä pellettejä, johon sai kulumaan yhden pussin kokonaan. Liekki oli toisessa päässä. 

Kaverin kommentti lopputuloksesta: "Parasta kylmä savua koskaan saanut". 

Naudan ulkofilee, noin 800 grammaa

Otimme 800 gramman naudan ulkofileen. Maustaminen suolalla ja pippurilla tapahtui edellisenä iltana. Tämän jälkeen filee laitettiin kelmuun ja jääkaappiin kahdeksi yöksi. 

Tämän jälkeen heti aamusta grilliin asetettiin jälleen 40 asteen lämpötila. Itse kylmäsavustaminen kesti naudan ulkofileen kanssa seitsemän tuntia. Kylmäsavustusvaiheen jälkeen filee pistettiin takaisin kelmuun ja yöksi jääkaappiin. Neljäntenä päivänä filee meni todella ohuiksi siivuiksi. Tuloksena oli reunoilta kevyesti kypsynyt, mutta sisältä punainen herkku. 

Perheen nirsoinkin tykkäsi!

Juusto

Käytössä oli Edamin punainen juusto. Savustusmetodi oli käytännössä sama kuin edellisessä naudan fileessäkin. Lopputuloksena oli hieno ruskea väri ja mahtava maku. 

Pienenä huomiona oli, että juuston olisi ehkä voinut ottaa jo samaan aikaan kalan kanssa pois, sillä juuston alapinta oli sulaa. 

Kaikki tykkäsi tästäkin.