Kokemuksia kylmäsavustamisesta

Innostus kylmäsavustuksen kokeilemiseen tuli avantosaunalla, kun kuulin helposta ja edullisesta savuntekolaitteesta. Kylmäsavustimen saikin alle kolmenkympin!

Hieman vinkkejä saunakavereilta ja sitten kokeilemaan!

Savustuspönttönä käy mikä tahansa laatikko, pönttö tai vaikka sähkösavustin. Konkarit kertovat vanhan kesäjääkaapin olevan loistava, koska siinä saa savustuksen aikaisen lämpötilan pysymään riittävän alhaalla.

Sääntö yksi: Lämpötila ei saa nousta yli 17 asteen. Itse kokeilin normaalissa savustusasemassa, koska ulkona oli kokeilun aikana 2–4 astetta lämmintä. Savustuksen aikana lämpötila uunissa nousi 12–13 asteeseen. Onnistuin siis lämpötilan kanssa.

Konkareilta saatujen vinkkien innostamana ostin yhden kilon naudan ulkofileen, lohifileen, punaleima Edam -juustoa ja Oltermanni -juustokiekon. Juustot laiton puoliksi, jotta voin ottaa toisen puolen aikaisemmin pois ja kokeilla toisella puoliskolla pidempää aikaa.

Lohifileen päälle laitoin hieman hienosokeria, runsaasti merisuolaa sekä pippuria myllystä. Tämä on ihan normaali kraavaus, joka maustuu jääkaapissa yön yli. Saman tein ulkofileelle, eli runsas merisuola ja pippuri. Filee myös yöksi jääkaappiin.

Lohi ja juustot kylmäsavustuksen jälkeen.​
Lohi ja juustot kylmäsavustuksen jälkeen.​

Pitkäperjantai aamuna sitten savustuksen kimppuun!

Aivan aluksi on tärkeä polttaa savustimesta konerasvat pois, eli puruja riittävästä vastuksen päälle ja laite uuniin. Tällä saat mahdollisesti konepajalla laitteeseen tuotannosta jääneet rasvat ja muut sen sellaiset pois, jotta ne eivät mausta ruokaa.

Asetin juustopalat ja ulkofileen ylähyllylle ja kalan alahyllylle savustimeen. Puruja saa pistää vastuksen päälle runsaasti, kansi kiinni ja johto seinään. Yllätyin itsekin, miten melko pian hieno savun haju ja pieni savuvuoto kannen raosta ilmoittivat prosessin käynnistyneen. Vajaan parin tunnin välein tarkastin purut.

Sääntö kaksi: Heitä aina palaneet purut pois, jotta noki ja noen maku eivät tartu ruoka-aineisiin! Jos et ole varma, tuuleta savustin kunnolla ja aloita sen jälkeen uudelleen. 

Pitkäperjantaina savustus alkoi kello 9 ja loppui 12 tuntia myöhemmin 21.00 aikaan. Kaikkien tuotteiden väri oli muuttunut houkuttelevaksi. En malttanut olla maistamatta jo silloin, ja pienet makupalat viestittivät tulevista herkuista. Malttia siis mukaan! Konkareiden viesti oli, että parasta tulee 2–3 päivän savustuksen jälkeen.

Johdon otin pois seinästä ja ruuat jäivät savustusuuniin yön yli. Lauantaina savustus käynnistyi jälleen klo 9.00. Noin 10 tuntia myöhemmin 19 aikoihin pistin tuotteet tiukkaan kelmuun ja jääkaappiin yön yli vetäytymään. Savustus vei aikaa kaiken kaikkiaan noin 22 tuntia.

Kylmäsavustus käynnissä​
Kylmäsavustus käynnissä​

Kylmäsavustuksen edut ja haitat

+ Juustoissa, kalassa ja lihassa oli upea makuelämys.
+ kokemus
+ kunnioitus ko. tuotteita myyntiin valmistavia tekijöitä kohtaan nousi.

-  Aikaa on varattava paljon
-  Savun haju tarttuu vaatteisiin ja käsiin projektin aikana voimakkaasti

Tämänhän voisi ottaa pitkäperjantain perinneohjelmaksi