Torm Combi savustin-grilli kokeilussa

Sain muutama viikko sitten Torm savustin-grillin kokeiluuni enkä ole koskaan parempaa masiinaa nähnyt! Ensimmäisiä huomioita tästä savustin-grillistä ovat helkkarin hyvä lämmöntuottavuus, tukevuus ja tilavuus. En aio luopua tästä ikinä, koska tämä on monikäyttöisin kokemani savustin-grilli -yhdistelmä. 

Tästä voisi tehdä jopa kertalämmitteisen kiukaan, kunhan kiviä löytyy. Sen verran järeetä tekoa tämä on! 

Torm Combi Savustin-Grilli valmiina.

Huomioita Torm Combi Savustin-grillin käyttöönotosta

Aivan ensimmäiseksi kannattaa putsauspolttaa Torm Combi savustin-grillin tilat ja röörit, koska niihin on aina jotain jäänyt tuotannon jäljiltä. Putsauspoltto on taktiikaltaan hidasta polttamista, jossa ensimmäinen pesällinen poltetaan noin vartin ajan hitaasti nostaen 120 asteeseen.

Tämän lisäksi Torm savustin-grillin puuosat on hyvä öljytä, jolloin ne kestävät paremmin ympäristönsä paineita.

Savustaminen Tormilla

Tässä savustin-grillissä on olemassa myös grillausmahdollisuus, mutta vielä toistaiseksi olen ehtinyt kokeilla vain savustamista lohella ja sisäfileellä. Näistäkin olen saanut jo huikeita tuloksia!

Lohen savustaminen

Lohen yhteydessä savustimen lämmitys osoittautui aikamoiseksi taktiikkalajiksi, sillä sata astetta saavutettiin vajaassa vartissa. 150 astetta tuli myös nopeasti lisäämällä pieniä puita kerrallaan. Tämä nopea lämpötilan nousu osoittaa, että lämmönhallinta vaatii harjoittelua!

Lohen yhteydessä laitoin heti alussa jo kostutetut savulastut sisään. Savulastujen yläpuolelle tuli nesteenkeräyspelti, johon laitoin hiekkaa. Tällöin lohesta savustuksen yhteydessä tullut rasvaneste imeytyi kuin kissanhiekka-astiassa.

Kaksi lohifilettä kypsyi savustimessa 45 minuuttiin.

Sisäfileen savustaminen

Sisäfileen kohdalla pistin savustimen sisäluukut auki. Tällä kertaa nesteenkeräyspeltiin asetin vettä, jolloin vesihöyry piti lihan myös mehevänä. Savustushakkeena käytin leppähaketta, josta tullut savunmaku tarttui mukavasti lihaan. Muuta maustamista suolan lisäksi en tarvinnutkaan.

Kilon sisäfilee kypsyy savustuksessa reilun tunnin 90–140 asteessa. Lihan lämpö on noin 50–55 astetta.

Savustin-grillin puhdistaminen

Rosteri on onneksi älyttömän helppo materiaali puhdistaa! Se kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun rosteripinnat ovat lämpöisenä, kun lika ei ole pinttynyt vielä kiinni. Savustin-grilli on helppo purkaa osiinsa: irroittaa vain sivupöydät ja piipun.

Yhteenvetoa Torm savustin-grillistä

  • vankkaa tekoa
  • monipuoliset ruuantekomahdollisuudet
  • lämmönhallinta on opeteltava
  • sivupöydät ja savupiippu helppo purkaa pois
  • liikuteltavuus pihalla renkaiden avulla
Torm Combi savustin-grilli lähikuvassa