Big Green Egg vs KOBE kamado

 

Kamado-grillit ovat todellisia grillien kuninkaita. Erojakin näistä silti löytyy. Siksi me otimme rinnakkain vanhan klassikon, tuon vihreän paholaisen, Big Green Eggin ja uutuden mustan KOBE kamado -grillin. Tutkimuksessa käytimme äärimmäisen tieteellisiä metodeja, kuten digitaalista lämpömittaria ja lämpökameraa. Molemmissa tottakai käytettiin täsmälleen samoja lähtökohtia.

Sininen käyrä on BGE - Oranssi on Kobe

1. Sytytys täysillä ilma-aukoilla
2. ilma-aukot minimiin
3. Ilma-aukot täysille
4. Kansi auki
5. Annettiin hiipua


Big Green Egg Large

+ Tasainen lämpötilanousu
+ Kuumenee nopeammin
+ Lämpö pysyy sisällä, vaikka pinta lämpenee
- Ei reagoi juurikaan ilmansäätöön

KOBE kamado:

+ Helppo ilman- ja lämpötilansäätö
+ Nopea lämpötilanousu
+ Pitää lämmön sisällään, pinta ei lämpene
- Lämpötila poukkoilee

Lämmityksen aloittaminen

Alussa molempiin grilleihin laitettiin saman verran hiiltä ja sytytyspalaa. Jo muutaman minuutin sisällä eroja alkoi tulla, koska KOBE kamado alkoi tuottamaaan savua nopeammin kuin vieressä ollut Big Green Egg. Savuntuotosta huolimatta Big Green Egg ottaa kirin ja menee lämmössä ohitse.

Molempien grillien sisällä oli tarkka digitaalinen lämpömittari, joka mittasi tarkemmin sisäistä lämpötilaa. Tämän mittarin ollessa 100 asteessa, KOBEn mittari jätätti ja Big Green Egg oli edellä.

KOBE kamado ja Big Green Egg


Ilmanottoaukot puolessa välissä

Seuraava testin vaihe oli laittaa grillien ilmanottoaukot puoleen väliin. Grillien pinnoissa on jo havaittavissa äärimmäisen tiukka ero. Big Green Egg on tuottaa lämpöä myös materiaalin läpi pinnalle siinä missä KOBEssa pinta pysyy viileämpänä. Big Green Eggin kohdalla ei kuitenkaan voida puhua hukkalämmöstä, sillä sisälämpö pysyy myös korkeissa lukemissa verrattuna KOBEen. Eroa syntyy nyt 50 asteen verran, kun Big Green Egg lähtee ihan omalle lämpöteholleen.

KOBE ei päästä läpi samalla tavalla lämpöä


Ilmanottoaukko on minimissä

Puolivälin jälkeen ilmanottoaukot pistetään minimiin. Tästä seurauksena molempien lämpötilanousu jatkuu vakaasti ja hitaasti. Tästä tutkijatiimi tekee johtopäätöksen ja suosituksen, ettei grillaaja laita täyttä höökiä päälle grillauksen aloituksessa. Nämä grillit eivät ole oikein luovuttajasorttia lämmössään, ja lihoille tulisi turhan kuumat paikat.
 

Ilmanottoaukot täysillä


Ilmanottoaukko on täysillä

Minimin jälkeen vaihdetaan ilmanotto täysille: aukot ja kannet auki. Nyt seurauksena on, että Big Green Egg jatkaa edelleen maltillista lämpötilanousuaan. KOBE alkaa toki kiriä myös, minkä ansiosta aiemmin mainittu 50 asteen ero kaventuu 20 asteen eroksi.

Molempien omat lämpömittarit täyden ilmaoton jälkeen ovat Big Green Egg 500°F (260°C) ja KOBE 600°F (315°C).

Yön yli

Viimeisenä jätetään molemmat grillit täysin suljettuina raksuttamaan yön selkään. Lämpötilatesteissä paljastuu, että Big Green Egg sammuu noin tuntia aikaisemmin kuin KOBE grilli.

Kamadot vierekkäin

Fiiliksemme

Big Green Egg on aivan omaa sarjaansa lämmönnousussa. Grilli lämpenee tasaisesti ja hillitysti korkeisiin astelukemiin. Vastaavasti tämä tarkoittaa, ettei ohjailua kykene tekemään niin hyvin, koska ilmanottoaukkojen säätäminen vaikuttaa vain pienesti.

Sen sijaan KOBE kamado poukkoilee lämmössään. Se on paljon herkempi ottamaan lämpötilaansa vaikutteita ilmanottoaukoista kuin Big Green Egg. Tämä tekee KOBEsta taas helpommin hallittavan.

Molempien grillien kohdalla lämpötila on nousujohteista, minkä vuoksi jo alussa grillaajan tulee olla tarkkana hiilen määrän suhteen.